Vad är grejen med fisk-spa?

De senaste åren har fenomenet fisk-spa, eller fiskpedikyr som det också kallas, spridit sig över världen. Pedikyren innebär att fötterna sänks ner i en liten vattentank som innehåller små fiskar som börjar rengöra och putsa bort förhårdnader och döda hudceller från fötterna. Men enligt en artikel i Göteborgsposten så är behandlingen inte helt riskfri.

1662352-fish-spaDet är många som tycker om att experimentera med akvariefiskar och de olika kreativa idéerna överträffar varandra. Och som du kan läsa i ett tidigare inlägg är det roligt och ganska enkelt att hitta på nya idéer med akvariet. Men en idé som gett upphov till debatt och stort intresse är att förvandla akvariet till ett fisk-spa.

Än så länge är det inte många som har ett fisk-spa hemma, men det finns inga regler eller krav för hur fisk-span ska skötas vilket innebär att i princip vem som helst kan skaffa ett. I Sverige, delar av Europa samt i Asien har fisk-span fått skötas utan särskilda regler, till skillnad från exempelvis Storbritannien och USA som har strikta regler eller helt har förbjudit fisk-span. Anledningen till oron är att bakterier lätt sprider sig med fiskarna, och experter avråder personer med psoriasis, eksem och även de med nedsatt leverfunktion eller diabetes. Ett litet skärsår på fötterna kan nämligen göra att bakterier går in i blodet och ställer till stora besvär.

Har man däremot helt frisk hud och helt friska fötter, och om fisk-spat är rent, ska pedikyren inte vara farlig. Metoden har hyllats av många och varit en succé för turistorter runtom i världen. Känslan av fiskpedikyren beskrivs som kittlande och smärtfri. Fisksorten Kangal Garra rufa, eller Doktorsfisk som den heter i folkmun, äter nämligen upp döda hudceller på fötterna och putsar på så sätt rent mellan tårna och på fotsulorna till fötterna känns lena och fräscha. Behandlingen har hyllats för att vara naturlig, skonsam och innovativ.

En fiskpedikyr kostar mellan 250-300 kronor för en halvtimmes behandling. Kangal Garra rufa-fiskar går att köpa på vissa fiskaffärer för cirka tjugo kronor styck, så det är möjligt att starta ditt eget fisk-spa hemma. Ta hjälp av personalen på affären så att du verkligen får rätt skötselråd.