Reglerna du ska följa när du kör vattenskoter

För dig som kör vattenskoter eller skulle vilja börja köra så finns det några saker du behöver tänka på och förbereda dig med. Det är visserligen roligt att köra över vattnet, och dessutom praktiskt för den som bor på ö eller har sommarboende där. Men vattenskotrar är kraftfulla fordon som kräver att du kan kontrollera dem och inte riskera några olyckor.

Först och främst så behöver du skaffa förarbevis för vattenskoter – i folkmun även kallat körkort – för att lagligt få köra vattenskoter. För det behöver du genomgå en utbildning som består av en teoridel och en praktisk uppkörning, och bli godkänd på båda delarna. Detta har inte alltid varit fallet, men från och med den 1 maj 2022 så är det krav på att du genomgår sådan utbildning. Ditt förarbevis är digitalt, men om du så vill så kan du även få ett fysiskt kort att ha med dig.

Andra regler du måste följa när du kör vattenskoter

  • Du behöver ha fyllt femton år för att få köra vattenskoter. För dig som ännu inte fyllt femton år så kan du dock ansöka om att bli tillåten om du kan visa licens från Svenska Motorsportförbundet samt att du deltar i eller tränar inför tävlingar i vattenskoter.
  • Du som förare ansvarar för att du kör vattenskotern på ett säkert sätt som inte riskerar olyckor eller stör vare sig allmänheten eller växter och djur. Sedan den 1 juli 2021 så har polisen och kustbevakningen rätt att skriva ut böter på plats om du ändå stör när du kör vattenskoter. Om du som barn eller ungdom bryter mot lagen så kontaktar kustbevakningen även dina föräldrar om saken.
  • Du måste även följa alla regler som gäller allmän båttrafik i Sverige, då vattenskotrar i lagens mening förutom specifika vattenskoterregler ses som en fritidsbåt.