Så fixar du ett bra akvarium

När du ska skaffa fiskar behöver du ett akvarium med diverse tillbehör för att fiskarna ska trivas. Innan du kan släppa ner dina fiskar behöver du förbereda miljön och vattnet i akvariet. När du gör det kommer dina fiskar att trivas redan från början.

Ett akvarium med fiskar är något som du kan ha glädje av en längre tid. Innan du köper dina fiskar finns det några förberedelser du behöver göra, som att köpa akvarium och alla tillbehör. Du kan köpa akvarietillbehör hos Akvarieimporten.se som har allt du kan tänkas behöva till ditt akvarium. Oavsett vilka fiskar du tänker ha i ditt akvarium finns det några akvarietillbehör som alltid behövs för att fiskarna ska må bra. Det är en stor fördel att kunna beställa allt du behöver från ett och samma ställe. Då får du hem allt samtidigt och kan starta upp akvariet direkt.

Akvarietillbehör som är bra att ha:

  • Grus, sand och bottenmaterial
  • Växter
  • Akvariepump
  • Doppvärmare
  • Filter
  • Växtgödning
  • Akvariesalt
  • Vattenberedningsmedel
  • Anti-stressmedel
  • Håv

Skapa en bra miljö för fiskarna

För att skapa en bra biologi och en stimulerande miljö för fiskarna i akvariet behövs levande växter. De hjälper även till att hålla vattnet klart och är en näringskonkurrent till algerna. Växterna är också bra för att fiskarna ska kunna gömma sig och de bidrar till en naturlig miljö. Fiskar måste ha möjlighet att kunna söka skydd i ett akvarium. På botten av akvariet ska du lägga ett lager grus som är ungefär 5-7 centimeter tjockt. Gör gärna höjdskillnader med hjälp av gruset för att det ska lika en riktig botten.

Miljön i akvariet är viktigt

För att veta att det är rätt temperatur i vattnet behöver du en termometer och med en doppvärmare kan du hålla en jämna temperatur i akvariet. Att ha filter är viktigt för att få cirkulation, kunna filtrera och syresätta vattnet. Vattenberedningsmedel behöver du för att binda klor och tungmetaller som finns i kranvattnet, det skyddar även fiskarnas slemskydd. Bakteriekultur behöver du för att skapa en bra förutsättning för att få en biologiskt aktiv miljö för fiskarna. Detta är extra viktigt vid nystarten av ett akvarium. Akvariesalt gör att du kan uppnå en naturlig mineralhalt i vattnet. För att fiskarna ska kunna anpassa sig på ett bra sätt när de flyttar in i ditt akvarium är anti-stressmedel bra att använda. Det ökar helt enkelt det allmänna välbefinnandet hos fiskarna.

Välj fiskar med omsorg

Innan du bestämmer vilka fiskar du ska ha i ditt akvarium kan det vara en bra idé att kolla vilka fiskar som fungerar tillsammans. När du sedan har bestämt vilka fiskar du vill ha kan du läsa på om vilken livsmiljö de behöver. När du ska fylla ditt akvarium med fiskar kan det vara en bra idé att börja med ett fåtal fiskar och sedan vänta 1-2 veckor innan nästa inköp. När du gör på det viset hinner det godartade bakterierna komma igång och skapa en bra miljö för fiskarna. Stimfiskar och bottenlevande fiskar kan vara bra första köp.