Livet i våra hav

Fisklivet i Östersjön är rikare än vad man kan tro, men det gör att fiskfaunan utanför Sydamerikas kust är ännu mer spektakulär, besök Galapagos med Tailor Made Peru så kan du dyka med tusentals olika arter och verkligen uppleva allt på riktigt. Men hur står det annars till med fisken i våra hav egentligen? Om detta skriver vi om här i dag.

Berg sjö NorgeI en artikel i Sveriges Radio kan vi läsa om nyheten att många utrotningshotade havssköldpaddor går bort när de fastnar i fiskenät. Men en ny uppfinning gör så att många färre slutar sina dagar på detta smärtsamma och olyckliga sätt. Nu har nämligen forskare vid universitetet i Exeter studerat detta och kommit fram till att en liten grön LED-lampa var tionde meter utmed fiskenäten gör så att sköldpaddorna kan upptäcka nätet och klara livhanken. Det är ofta utanför Peru som många sköldpaddor av misstag hamnar i nät som en slags bifångst. I dessa områden lever många arter som är känsliga och sårbara när ekosystemet förändras. Men det kostar ungefär 280 kronor att rädda ett liv som detta, något som kanske gör att fiskare kanske inte kostar på sig den enkla och snillrika uppfinningen. Lamporna gör inte så att färre fiskar hittar in i näten, vilket ju gör lösningen ganska så smart.

Plast i haven ger fiskar hjärnskador

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur plast som ligger och skvalpar runt i våra hav kan leda till att fiskarna faktiskt utvecklar hjärnskador, enligt en studie utförd vid Lunds universitet. I forskningen som ledde upp till de makabra resultaten fick fiskar i sig små plastpartiklar genom maten, i storlek nano. Ungefär så smått blir plast när det bryts ner av solljus och vågrörelser, trots det blir effekterna allvarliga när det blandas ut i naturen. Detta var reaktionerna på den ganska oaptitliga kosten hos fiskarna:

  • Fiskarna fick svampigare och mer vattenfyllda hjärnor
  • De står stilla mer än andra fiskar
  • De tar längre tid på sig att äta plankton
  • De försöker inte utforska akvariet alls på samma sätt som andra fiskar

fiska fiskebåtNu kan man tänka kring hur det är för människor som sedan äter denna fisk, om vi också påverkas av alla plast vi kastar ut i haven. Även i en liknande artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa om detta, om fiskarna som påverkas så negativt av den sammansättning som nu återfinns i deras vatten. Om fiskarna utvecklar hjärnskador och börjar bete sig annorlunda kanske hela ekosystemet påverkas och förändras, något som får verkningar större än vad man kan ana. Förhoppningsvis är det inte så illa, om än en indikation på att vi måste börja leva och tänka mycket mer hållbart än vad vi idag gör. Sedan är det givetvis ett stort företag eftersom det ligger stora pengar i plast- och oljeindustrin, samtidigt som det är billigare att köpa plastprylar än saker av andra mer naturliga och skonsamma material som trä, metaller av olika slag samt sten och liknande. Kanske är första anhalten att sikta in sig på den enorma överkonsumtionen som drabbat de rikare delarna av världen.